Leírás

A Gőzling egy kocsmasport, mely 2009 tavaszán alakult meg a csepeli „Gőz” borozóban. A szabályait és lebonyolítási menetét elsősorban a tenisz és curling sportok inspirálták. A játék során a két fél egy faasztalon elhelyezett 10 forintos pénzérmét kell minél jobban megközelítsen saját 5 forintos pénzérméjével. A szabályok az évek során sokat változtak, finomodtak, mára sok játékstílus is kialakult. A tendenciák azt mutatják, hogy ez a sport a jövőben növekvő népszerűségre tehet szert.

A Gőzling egy technikai sport, és mint minden technikai sport, megfelelő felkészülés nélkül igen veszélyes lehet, ezért senki se próbálja ki egyedül, a megfelelő oktatás nélkül!!!

 

Általános információk

Nemzetközi Gőzling Szabályok ( átalakítás alatt )

 • A játékot 2 fő 4 db jelöletlen és 4 db jelölt 5 Forintossal, egy 10 Forintossal és gyufával kell játszani az arra kiképzett megfelelő állapotú pályán.
 • A pálya közepén helyezkedik el a 10 Forintos és a játékosuk a saját oldalkun a vonal mögül indíthatják lövéseiket.
 • A játék célja, hogy minél közelebb lökjük a saját 5 Forintosunk a másikéhoz képest.
 • A játékot 3 szett győzelemig játszik, 1 szett 7 db játékból áll.
 • Minden szett elején adott jelre egyszerre lökünk, és akinek közelebb áll meg a 10 Forintoshoz az dönti el, hogy ki kezd.
 • A kezdés után felváltva lökünk és a játékot az nyeri akinek közelebb van 5 Forintosa a 10 Forintoshoz.
  Amennyiben a kör végén a következő az állás:
  A gyufa nem fér be a 10 Forintos és az 5 Forintos közé 2 pont jár a játékosnak.
  Az 5 Forintos rákerült a 10 Forintosra de lelóg 3 pont.
  Az 5 Forintos a 10 Forintoson van rajta és nem lóg le 4 pontot ér.
  Az egyik játékosnak mind a 4 db 5 Forintosa közelebb van a másik játékos mindegyik 5 Forintosnál a 10 Forintshoz képest, akkor Katikáról beszélünk, ami automatikuson szett győzelmet jelent.